Barnvagnsmarschen i Norrköping 26 maj

Varannan minut dör en kvinna för att hon blivit gravid men det behöver inte vara så. Gå med oss i Barnvagnsmarschen för att manifestera för kvinnors rätt till mödrahälsovård. Du är välkommen både med och utan barnvagn.

Barnvagnsmarschen i Norrköping, startar på lördag kl 10:00 vid Gamla Lasarettet ingång mot Södra Promenaden. De första som kommer fram till mig får ett fint regnskydd Wa Wa Womb från Elodie Details eller en stroller shopper i samma snygga design.

Vill du öka dina vinstchanser kan du bjuda in vänner till evenemanget (och kommentera att du tävlar). 5 st vinner tack vare att de hjälper till att bjuda in folk.

 

Innan vi startar får alla barn en klämmis från Hipp
Inledningstalet hålls av Juno Blom som under många år arbetet mot hedersrelaterat våld vid länsstyrelsen i Östergötland.

https://m.facebook.com/Junotillriksdagen/

Vi går sedan mot Kungsgatan- Västgötegatan- Holmentorget- Prästgatan- Drottninggatan där vi avslutar vid Brödernas Kafé. Flera av er har chans att vinna presentkort på fika!Varmt välkomna!

Nedan följer några äldre foton och även ett pressmeddelande.

Foto från 2013Foto från 2014

Foto från 2015
Foto från 2016
PRESSMEDDELANDE

Barnvagnsmarsch mot mödradödligheten i Norrköping på lördag

Den 26 maj anordnas RFSU:s Barnvagnsmarschen på cirka 50 orter i Sverige. I Norrköping går tåget från Gamla Lasarettet kl 10:00.Marschen inleds med ett tal av Juno Blom, sakkunnig i hedersproblematik och nu även riksdagskandidat för liberalerna. Engagemanget i landet är rekordstort.

Från Sollefteå till Sydafrika råder det brister i mödrahälsovården. Situationen i förlossningsvården i Sverige är högaktuell. Och likaså situationen i världen – över 800 kvinnor dör varje dag av komplikationer vid en graviditet, osäker abort eller förlossning i världen. Allra hårdast drabbas kvinnor som lever i fattigdom och på flykt. Det här går att göra någonting åt bara det finns politisk vilja och resurser. Därför hålls Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet. Vi marscherar över hela landet för allas rätt till mödrahälsovård!

  • Varannan minut dör en kvinna för att hon blivit gravid men det behöver inte vara så. Gå med oss i Barnvagnsmarschen för att manifestera för kvinnors rätt till mödrahälsovård. Man är välkommen både med och utan barnvagn, säger Elmina Saksi, arrangör av Barnvagnsmarschen i Norrköping

Sverige har skrivit under de globala målen i Agenda 2030. Vi som går Barnvagnsmarschen vill att den svenska feministiska regeringen:

  • Ökar andelen av det totala biståndet som går till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

  • Driver en modig feministisk utrikespolitik som säkerställer att mål 3 (hälsa och välbefinnande) samt mål 5 (jämställdhet) i de Globala målen för hållbar utveckling nås fullt ut och att mödrahälsovård och säkra aborter inte bortprioriteras i det arbetet.
  • Arbetar för att även kvinnor som lever på flykt, i fattigdom och i humanitärt utsatta situationer ska få tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård.
  • Sällan har kvinnors rätt att själva bestämma över sin kropp och sitt liv varit mer aktuell. Det måste gälla alla kvinnor, oavsett var du bor. Du ska inte behöva riskera livet för att du blir gravid, säger arrangör Elmina Saksi

Barnvagnsmarschen 2018

Var: Gamla Lasarettet mot Södra Promenaden

När: Lördagen den 26 maj kl 10:00

Arrangör: Elmina Saksi

https://www.facebook.com/events/343855146124562/

Läs mer om Barnvagnsmarschen:

rfsu.se/barnvagnsmarschen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras