Jönköping Marathon 2019

Det var inte helt säkert att jag skulle springa något marathon igår. Den senaste veckan har jag besvärats av en knöl på baksidan av hälen. Det gick inte att ha vanliga skor för hälkappan tryckte på, på ett obehagligt vis. Det gjorde inte ont men jag var rädd för att det skulle börja göra ont om jag inte lyssnade på signalerna. Jag frågade mer kunniga personer om vad det kunde vara och jag fick bekräftat att knölen troligtvis inte var ett resultat av fel och för mycket träning så därför vågade jag springa dubbla distanser på onsdagens ATEA Norrköpings Stadslopp.

Jag blev inte sämre efter det så då bestämde jag mig för att starta. I värsta fall får jag bryta loppet om det börjar smärta.

Jag klippte ner mina mjukaste skor (ASICS Nimbus) och testade den nya utformningen under FunRun loppet på fredagen.

Ett maskeradlopp ifall du undrar…

Skorna funkade bra på 5 km så jag bestämde mig för att springa i dem men att min man skulle ta med extraskor så att jag kunde byta efter 17 km där de skulle heja.

Jag får många frågor kring hur jag laddar upp inför ett marathon så här kommer några bilder och text kring det innan jag skriver mer om själva loppet Jönköping Marathon.

Några dagar innan ett marathon ökar jag på dosen med rödbetsjuice koncentrat från Wellnox RÅ, det blir 1 dl morgon och 1 dl på kvällen. Jag dricker den i samband med måltider då det är snällare för magen.

Eftersom jag precis börjat jobba igen och utsätter mig för baciller säkrar jag även upp med Frisk juice från RÅ.

I torsdags började jag även äta fler kolhydrater än vanligt, det enklaste sättet för mig att få i mig mycket är godis och helst sura och salta.

Den viktigaste måltiden inför ett marathon, framförallt om det går på morgonen som Jönköping marathon gör, är lunchen dagen innan. Det blev vegetarisk hamburgare och pommes frites. Lite för fett egentligen men jag var sugen på det. Tog bort lite av den feta dressingen och åt en påse godis till efterrätt. Jag brukar dricka light men till den här måltiden är det bättre att välja sockerläsk. Dessutom kan mycket lightprodukter ge orolig mage. Sen var det dags att sätta sig i bilen för 1,5 timmes färd.

Jag har kört en hel del med min Flowlife flowroller Vibe inför loppet, den fick även följa med till Jönköping. Passade på att ge fötterna en omgång i bilen.

På hotellet mer rödbetsjuice och vila.

Vi åt middagsbuffe på hotellet, jag undvek det jag tycker är godast, grönsakerna. Åt mest kokt potatis och bröd, drack läsk med socker. Upp på rummet för rödbetsjuice, energibars från UMARA smaken mintchoklad den är min favorit så den känns fräsch och bryter av när man äter så mycket sött. Tryckte i mig även en en halvpåse av favoritgodiset. Inför lopp brukar jag spraya ColdZyme i förebyggande syfte.

Det tar sin tid att gå igenom allt man behöver inför ett marathon. 

Tar en U Intend shotca 30 min inför en viktig prestation. Shoten innehåller bl a BCAA, Beta Alanin och koffein. Dessa komponenter förbättrar mitt fokus, gör att jag hanterar oaktat bättre, gör mig mer uthållig och mycket annat som förbättrar min prestation. På UMARAs hemsida går det att läsa sig till vetenskapen bakom på ett lättförståeligt sätt.’

Jag packade ner 7 gels, en som jag tar precis innan loppet och därefter 6 st var 6:e-7:e km. Det brukar vara lagom för mig.  UMARA har färdiga maratonpaket man kan beställa. Jag tycker att de funkar riktigt bra och rekommenderar varmt produkterna då de är snälla mot magen. Min favoritgel är Cola, den innehåller även koffein vilket kan vara bra att ta ett tag in i loppet.

På bilden ovan ser du annat viktigt för mig: vaselin (jag har väldigt lätt att få skavsår), astmaspray (har haft allergiutlöst astma sedan jag var 16 år) och Flipbelt. fick plats med mobilsen och 5 gels utan problem. Bara 2 gles rymdes i shortsen så därför är Flipbelt perfekt!

Jag bestämde mig även för att springa med musik då jag gillar mina nya lurar Jaybird Vista. De sitter riktigt bra, ger ett fantastiskt bra ljud och är svettsäkra. Tidigare lurar jag haft har ploppat ut efter ett tag pga av svett, dessa sitter perfekt!

Jag valde även sportglasögon från Sziols Sportglasögon. Det skulle bli soligt senare under dagen men de skyddar även mot vind och smuts.

Eftersom jag varit trött i hälarna sedan förarveckan lånade jag även sonens gelkuddar, då kom foten upp lite mer och därmed även knölen så jag behövde inte klippa bort lika mycket av skon.

RACERAPPORT

Nytt för i år var att starten och målet är på samma plats. Den enda nackdelen med det var att jag trodde jag kunde värma upp i närheten av starten för jag ville stå längst fram. Det gick inte så jag fick nöja mig med 1,5 km. Det räckte för det kändes ändå ok att komma in i rätt tempo direkt (4:15 var målet den första delen).

Efter 4 km fick jag en rapport att jag ledde och strax därpå såg jag förcyklisterna som nu förhoppningsvis skulle vara framför mig resten av loppet. Vid 17 km fick jag rapport om att jag ledde med 3 minuter och då började jag slappna av. Jag visste att jag inte skulle orka hålla 4:15 tempo sedan när det vid 22-23 km skulle gå uppför. Första 21 km gick enligt plan, jag höll 4:15 tempo och kockan visade på 1:29:30.

Vid 34 km skulle jag få nästa rapport så det var bara att springa på och göra mitt lopp. Det var segt uppför men ändå inte lika jobbigt som i fjol, jag visste hur banan såg ut och att det snart var över. Vid 30 km gick det utför, bitvis rätt rejält. Så mycket att det inte går att flyta på. Förra året fick jag kramp pga att jag sprang stötigt ner (min egna analys) så jag försökte att ta det lugnt utför och springa så mjukt som det gick med korta steg.

Vid 34 km fick jag reda på att jag ledde med över 10 min och jag valde att inte pressa mig de sista 8,5 km. Jag var jättetrött i benen så det var riktigt lyxigt att sänka farten. Vid 41 km kom Jönköpings Posten på motorcykel och filmade mig i direktsändning. Hoppas jag inte dreglade (-:

Sista km, glädjen är total!

Det bästa med loppet är publiken, så mycket applåder och pepp jag fått. TACK!

Det var jätteroligt att träffa så många IG vänner, blir så glad över att ni kommer fram och pratar. TACK!

Tack Jönköping Marathon för i år

Den här medaljen sparar jag!

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras