Sponsrat inlägg i samarbete med TrendRehab, träna på vibrationsplatta

Betalt inlägg i samarbete med TrendRehab

Jag har under en månads tid testat Fitnessplate Future 3D, en vibrationsplatta som gett mig rejäla träningspass. Vibrationsplattan är enkel att förstå sig på och du kan sköta tekniken via en klocka. Det finns tre förinställda intervallprogram men du kan även själv bestämma vilket program och intensitet.

Jag gillar det första programmet där plattan ger laterala svängningar. Som du kan se på mina video på instagram @elminasaksi så syns det tydligt hur de små balanserande musklerna får jobba. Det andra programmet med mikrovibrationer kan hjälpa dem med smärtproblematik och även att få igång blodcirkulationen. Jag använder det programmet till massage, perfekt för trötta vader efter ett intervallpass.

Det tredje programmet är en blandning av program 1 och 2.

Vibrationsträning togs fram i början av 1970-talet då det behövdes ett mer effektivt sätt att hjälpa rymdfarare vid deras återkomst till jorden. Efter en längre vistelse i tyngdlöshet så uppkommer benskörhet och muskelsvaghet i en sådan grad att vanlig traditionell träning blev svår att genomföra under den första tiden. Vibrationsträning är en skonsam, men fortfarande effektiv träningsmetod. Vibrationsträning har länge varit populärt bland elitidrottare som ett komplement till annan träning.

Det som är speciellt med träning på vibrationsplatta är att det skapas mekaniska vibrationer, svängande rörelser som utsätter kroppen för gravitationskrafter. Kroppen svarar reflexmässigt på vibrationerna genom att musklerna kontraheras och relaxeras kontinuerligt på samma frekvens som apparaten är inställd på.

Rekommendationen är att träning på vibrationsplatta genomförs vanligen två–fem gånger per vecka genom att statiska eller dynamiska övningar utförs under 30-60 s. Efter en kort vila upprepas övningen igen ca 3 ggr eller mer berodde på hur mycket tid du har.

Nackdelen med vibrationsträning kan vara att det känns obehagligt i huvudet av vibrationerna, då finns det ett enkelt knep, böj i knä/armbågsleden så tar leden vibrationerna istället.

Det har gjorts ganska få vetenskapliga studier om vibrationsplattor och de som gjorts menar på att mer forskning behövs då resultaten inte är entydiga. Hos elitidrottare har man sett omedelbara effekter som ökad explosiv styrka, ökad isometriskt styrka, förbättrad balans och ökad muskulär trötthet. När jag själv tränat på vibrationsplattan har jag snabbt märkt av att jag blir trött i musklerna. En skön och avslappnande trötthet. Här kan du läsa mer om forskning bakom.

Enligt TrendRehab är flera av kunderna fysioterapeuter och vibrationsplattan har fått många positiva recensioner. En stor fördel är att plattan inte tar mycket plats och du kan enkelt träna igenom HELA kroppen med de medföljande gummibanden som du fäster längs ned. 
En annan fördel med vibrationsplattan är att du får mycket träning på kort tid, ett pass på 15 min kommer göra dig trött, betydligt tröttare än om du göra samma övningar på ett plant underlag.

För att träning ska bli av måste den även vara rolig. Och det är riktigt kul att träna på vibrationsplatta, titta på mina filmer på instagram (under #övningsvideo) så får du se hur jag tränar i olika svårighetsgrader.

Just nu får du hela 25 % rabatt på det redan nedsatta priset. Uppge kod elminasaksi i kassan.

Rabattkoden gäller till den 22 november.

Lycka till med träningen och ha så kul!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.