Vårruset 2018, en lärdom rikare?

I torsdags sprang jag Vårruset i Norrköping, ett av mina favoritlopp. Anledningarna är att jag är delaktig i förberedelserna, att många jag känner springer det och för allt skoj runt omkring. I torsdags hade vi verkligen tur med vädret, inte för varmt, inte för blåsigt och sol. Jag föredrar fint väder då publiködet blir bättre då.

I år var jag trött inför starten. Sov dåligt natten till torsdag, gick upp vid 5:15 för coachning av min löpgrupp, direkt till jobbet för en lång arbetsdag (med avslutande föreläsning på 90 min som gjorde mig riktigt trött och seg). Som tur var var jag lite mer nervös än vanligt inför starten, så det gjorde mig piggare.

Jag gick ut alldeles för hårt i början, första km i 3:35 tempo… Vad tänkte jag? Som vanligt dras jag med alla ungdomar som rusar som kalvar på grönbete första 100 metrarna. Första delen av loppet går svagt utför men det märks inte riktigt (förutom på klockan). Men så fort loppet vänder då blir jag varse om att det går uppför, och då fick jag såklart betala tillbaka för min iver i början. Vilken mental kamp det blev. Hade jag inte legat 3:a hade jag säkerligen inte brytt mig om att slita så, 1,5 dagar innan Göteborgsvarvet.

Istället för att försöka sluta tänka på att det var jobbigt fokuserade jag på sträckan som var kvar, hur det skulle kännas att springa i mål. Jag accepterade min trötthet och tänkte att alla här är förmodligen lika trötta som jag, kanske ännu tröttare. Jag orkade hålla ett ok tempo fast att det gick uppför.Foto: Lennart Joansson @jlelleFoto: Lennart Joansson @jlelleLisa som kom 2:a är en av Vårrusetambassadörerna, hon spurtade om mig efter halva loppet. Lisa har börjat träna målmedvetet och verkligen fått ett kvitto på att träningen fungerar. Nu är jag på väg till Göteborg och Göteborgsvarvet, jag hoppas att loppet inte ska bli samma kamp. Många hävdar att det är dumt att springa ett lopp 1,5 dagar innan ett längre lopp, och om nu inte varvet går som jag tänkt kanske det var så. Men det är ju inte alltid lätt att sia om vad som avgör om jag har en bra eller mindre bra loppdag.

Att träna målmedvetet är att hela tiden lära sig nytt om hur kroppen svarar på träning. Det är en av mina drivkrafter.

Norrköpings tidningar intervjuade mig i målet och la upp en bild som visar på hur trött jag var i mål.

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras